Copyright © 2014 - Tamer Baran - Tüm Hakları Saklıdır.
Bu blogta yer alan yazılar (içerik), 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince eser sahibi olan Tamer Baran'a aittir. Söz konusu içerik eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz,yayınlanamaz...

8 Kasım 2016 Salı

1864

"I Am Dina / Lanetli Kadın” ve “Deliver us from devil / Bizi Şerden Koru” gibi filmleriyle ülkemizde de tanınan ve sevilen Danimarkalı yönetmen Ole Bornedal, ülkesinin tarihinin en büyük faciasını konu alan epik bir dizi ile huzurlarımızda. 8 bölümden oluşan “1864”, Danimarka ile Alman konfederasyonu (Prusya ve Avusturya) arasında gerçekleşen ikinci Schleswig Savaşı'nı, öncesi ve sonrasıyla birlikte işliyor.

Dizinin altını çizmek gereken ilk özelliği geniş hacmi: Klasik romanların yaptığı gibi aşk, ailevi ilişkiler, asker olma psikolojisi, vatan sevgisi gibi temaları, türlü çeşitli karakterler aracılığıyla işliyor (Ki aralarında toprak ağasının oğlu, kahyanın kızı, hatta Danimarkalı ve Alman siyasetçiler de var) ve günümüzle 1864 yılı arasında gidip geliyor.

Kendi kurduğu yapıda Bornedal’ın gözettiği en önemli faktör denge: Aşk veya arkadaşlık sahneleri de çatışmalar kadar iyi tasarlanmış ve çekilmiş… Böylece dizinin tamamı –en azından bu tür işleri sevenler için- başyapıt düzeyine çıkabilmiş. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder