Copyright © 2014 - Tamer Baran - Tüm Hakları Saklıdır.
Bu blogta yer alan yazılar (içerik), 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince eser sahibi olan Tamer Baran'a aittir. Söz konusu içerik eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz,yayınlanamaz...

28 Ekim 2016 Cuma

Çocuk Pozu

Bu filmin senaryosunu yazan Romen sinemacılar Razvan Radulescu ve Calin Peter Netzer'in (filmi yöneten de o), ülkemizde neler olup bittiğini yakından izlediklerini sanmam. Filmi ithal eden Özen Film yetkilileri de herhalde gösterim tarihini (10 Ocak) seçimler dolayısıyla siyasi gerginliğin artacağını düşünerek belirlememişlerdir. 17 Şubat günü Meclis'te (Başbakan'ın oğlu) Burak Erdoğan'ın 1998'de sebep olduğu kazayı tekrar gündemegetiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da filmi seyrettiğinden şüpheliyim. Her şey nasıl da denk gelmiş.
Sanat müziği sanatçısı Sevim Tanürek'in ölümüne neden olan trafik kazasına benzer bir hikayeyi işleyen “Child's Pose”un odağında bir baba değil, anne (Cornelia) var. Dominant bir karakter, zengin, çevresi de geniş; bir gencin ölümüne neden olduğu için yıllarca hapis yatacak olan oğlu Barbu'yu rüşvet ve baskıyla kurtarmaya çalışıyor. Oğlunun kişiliğini öyle ezmiş ki, koca adam çocuk gibi tir tir titriyor, ama sadece hapisten değil, vicdanının sesinden de korkuyor. Film onun dönüşümüne de eğiliyor.
Ve asıl tuhafı Netzer, bir noktadan sonra seyircisini Cornelia'nın da dönüşme zorunluluğuna boyun eğdiğine inandırmayı başarıyor. Vicdanını susturmayı başaramayacağı büyüklükte bir olay ve anların içinden geçtiğini o da anlıyor.
Geçen yıl Altın Ayı ile ödüllendirilen “Pozitia copilului”, her öğesiyle usta işi, özellikle oyunculuklar hayli etkili. Son 15 yıldır dünyada adından söz ettiren ve “4 Months, 3 Weeks & 2 Days / 4 Ay 3 Hafta ve 2 Gün” ile Altın Palmiye de kazanan Romen Yeni Dalga sinemasındabir başka pırlanta.
Fragmanı izlemek ve başka bilgiler edinmek için buraya tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder