Copyright © 2014 - Tamer Baran - Tüm Hakları Saklıdır.
Bu blogta yer alan yazılar (içerik), 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince eser sahibi olan Tamer Baran'a aittir. Söz konusu içerik eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz,yayınlanamaz...

14 Ekim 2016 Cuma

Linç

Bilge Olgaç'ın izlemek gereken çok filmi var, ama ikisinin yeri çok ayrı: “Açlık” ve  “Linç” birer başyapıt... Öyle ki, mesela “Linç” onarılsa, bugün bile çeşitli dünya festivallerinde beğeniyle izlenir. Hele bu “erkek filmini” bir kadın yönetmenin çektiği bilinirse ortalamanın çok üzerinde ilgi görecektir.

Seyirciyi mahkumların zor koşullarda yaşadığı bir hapishaneye götüren “Linç”, güçsüzleri, sıkıntıda olanları zalimlere karşı savunduğu ve idareye boyun eğmediği için o kapalı toplumun güç dengesini bozan Arap Kadir'in trajik hikayesine, yani “cezalandırılmasına” odaklanıyor. Kerim Korcan'ın romanından uyarlanan film, oyuncularının ve siyah-beyaz görüntülerinin başarısıyla dikkat çekiyor. Hele de 1970 yılının Yeşilçam'ı düşünüldüğünde Olgaç'ın sinema dilini kullanmaktaki mahareti insanı gerçekten şaşırtıyor. Örneğin Kadir'in hücrede kaldığı sahneler, özellikle de kaçtığı bölüm belleğinize kazınacak. Avludaki üçlü bıçak kavgası da öyle.
Adana Film Festivali'nde “Umut”a karşı yarışan film, birinci olamamış ama Olgaç'a En İyi Yönetmen ödülünü kazandırmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder