Copyright © 2014 - Tamer Baran - Tüm Hakları Saklıdır.
Bu blogta yer alan yazılar (içerik), 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince eser sahibi olan Tamer Baran'a aittir. Söz konusu içerik eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz,yayınlanamaz...

16 Ekim 2016 Pazar

Kameranın Ardındaki Kadın: Bilge Olgaç

Ondan sadece sinemayı öğrenmedik; ondan insan olmanın erdemlerini, derinliğini, paylaşımı, dayanışmayı, sevdaları da öğrendik.”   

Bu sözler Olgaç'ın üç filminde başrolü üstlenen Berhan Şimşek'e ait. Feza Sınar'ın yazıp yönettiği belgeselde sinemamızın değerli sanatçılarının (Halil Ergün, Perihan Savaş, Füsun Demirel, yazar-senarist Osman Şahin ve görüntü yönetmeni Hüseyin Özşahin) yanı sıra Olgaç'ın ablası ve yeğeni de onunla ilgili görüşlerini, anılarını paylaşıyor. Cenazesinden kısa röportajlar bölümünde ise asistanlığını yaparak sinemaya başladığı usta yönetmen Memduh Ün'den Türkan Şoray'a, Kadir İnanır'dan Tarık Akan'a kadar pek çok sinemacı bu erken kayıptan doğan üzüntülerini dile getiriyor. Olgaç'ın kendisinin de söyleşi görüntülerine ve fotoğraflarına yer veren film, bu önemli yönetmenimizin belli başlı filmlerinden söz ederek hayatını öğrenme, inceleme fırsatı veriyor bizlere. 

Feza Sınar önemli bir çalışmaya imza atmış, ama filmi doğal olarak yeterli değil. Umarım Bilge Olgaç'la ilgili daha uzun ve ayrıntılı belgeseller de yapılır; ülkemizin de, sinemamızın da buna çok ihtiyacı var.  

Yazıyı sanatçıya “küçük ana” diye hitap ettiğini anlatan Şimşek'in cümleleriyle bitirelim: “Bu erkek egemen ülkede ve sinemamızda tek başına bayrak olmuş bir sinema sevdalısı, sinema aşığı bir insandı”.  

Meraklısına: Olgaç'la ilgili ilginç bilgiler aktaran bir yazıyı bu adresten okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder